Smartlog v3 » Peter Abrahamsens weblog » Søren Krogh, Dissing & Las , Klaus Lynggaard
Opret egen blog | Næste blog »

Peter Abrahamsens weblog

Musikeren og komponisten Peter Abrahamsens weblog

Søren Krogh, Dissing & Las , Klaus Lynggaard

11. Oct 2010 11:15, peterabrahamsen

Jeppe Aakjær

 

Nu ved jeg godt at man ikke skal omtale/ anmelde ting som man selv har været involveret, men jeg vover et øje alligevel med den nye CD ” Krogh synger Aakjær ” udsendt på Go Danish Folk Music .

Sagen er den at jeg i mine sidste tid på Exlibris/gyldendal havde bedt Søren om kigge Aakjær efter i sømmene. Jeg fandt at Søren med sin underfundige jyske humor og sin underspillethed i sin sangform ville passe til Aakjærs univers. Søren fortsatte sit arbejde med projektet efter at jeg havde taget afsked Exlibris – og han fortsatte – og nu ligger cd’en klar på disken.

 

   Og cd’en indfrier alle mine forventninger til Søren Kroghs indlevelses evne i Aakjærs tekster. Åbnings sangen ”Jovist er jeg en spillemand ” er en god optakt på den symbiose som Aakjær, Krogh

Bliver. Sørens indlevelse er varm og intens – musikken er en folkemusikperle – Søren har sat melodi til dette nummer med meget stort held og akkompagnementet er stilsikkert udført af Emir Bosnjak og Perry Stenbäck. Intimiteten kommer tydeligt frem i Jens vejmand med Carl Nielsen melodi, ”Jeg er havren ” med Aksel Agerby dejlige melodi, Spurven sidder stumt bag kvist” og Han kommer med sommer ” ,” Sneflokke kommer vrimlende ” med Thorvald Aagaards melodi sætning og ikke mindst Anna var i Anders Kær der med Saxtorph-Mikkelsen naive melodi i Sørens tolkning for en renæssance. Men også Sørens egen nyskrevne melodier til f.eks. ” Nu er dagen fuld af sang ” og Anna  virker meget  i tråd med det Aakjærske  univers . Enhver der har været besøg i Jenle, Aakjærs museum, vil fornemme det langsyn som hver morgen har udfordret

Jeppe Aakjærs digteriske åre. Søren Krogh giver det en ekstra dimension.

   Alt i alt en værdig fornyer og fastholder af den danske kulturarv. En god ven en eftertænksom efterårs formiddag.     

 

 

Søren Krogh  ”Krogh synger Aakjær”

Go’ Danish Folk Music – GO 1410

www.gofolk.dk

udkom d. 10. okt.2010

 

 

.Du er sgu gammel nok til at stå på egne ben.   - en digter på musikalsk rejse .

 

   Klaus Lynggaard er en kontroversiel mand . Musikanmelder v. Information, Digter og de senere år lige så kontroversiel sanger og DJ på sit yndlingsværthus  på Vesterbro .Og det skulle ikke forbavse mig om han var Brøndy IF fan .

   Klaus Lyngaard har lavet en cd med titlen ”Tålt ophold” .Jeg kan godt lide den måde Klaus Lynggaard  skriver på . Han har en troværdighed i sine tekster og han er et produkt af sin generation. Om Klaus Lynggaard kan synge det ved jeg ikke , men han kan fremføre med  en overbevisning og indimellem med en Cohensk patos. Bedst synes jeg det lykkes i i den postmodernistiske ”En anden vej ” og numrene ”Tre timer til Trødrød”  og ” Klar igen” hvor samarbejdet med Nils Torp  lyser klart op. Det skulle Klaus Lynggaard dyrke lidt mere. Musikalsk kommer vi hele vejen rundt fra indre bys klub stemning til forstads rockens aggresive  beats og instrumentering. Og  titlen ”Glemt” når kadrofoniske højder med sit sammenrend af  musikere , korsangere,scratch, beats og rap eksemplarisk udført af   Per Vers  - Laura Illeborg, Channe Nusbaum , Kenneth Thordal  m.fl.  

   Klaus Lynggaard har udviklet sig meget og personligt . Stilistisk flyver han stadig lidt rundt.

Men øvelse gør mester og så skal han frigøre sig for sine forbilleder Leonard Cohen og Tom Waitts       

-         så kom nu Klaus du er  sgu’ gammel nok til at stå på egne ben

Kærlig hilsen

Peter Abrahamsen

 

 

Klaus Lynggaard ” Tålt ophold ”

Exlibris  EXLCD  30138

www.exlibris.dk

 

 

 

Jeg er en ganske almindelig dansker

 

 

Trioen Dissing & Las (Jonas Dissing, Rasmus Dissing og Las Nissen) er vel nok nogle af de mest talentfulde  jeg har mødt. De synger og spiller , skriver tekster og melodier  så det er en fryd .
Deres seneste album  ” Balladen med Bartof ”  bliver de bakket op af Jesper Elmegaard, trommer, Nikolaj Storr,bas og Palle  Hjorth på Hammond og piano. Men det er deres tekst univers som er det mest interessante. De er hvad jeg ville kalde rigtige sangskrivere. De har pålagt sig selv at skrive en sangcyklus om personen Bartof og der kommet  12 hørværdige og personlige  sange ud af det . I et musikalsk  univers  som giver mindelser om  alternativ 80’er rock , blues , piano ballader og sange som  med sine bogstavrim og kor (refræner) som giver mindelser om de store ballader fra tresserne  og 70’erne  ( (Her snakker jeg altså om 1960 -70-80) som  i titelsangen ” Balladen med Bartof ”  skrevet af Las Nissen – der også har skrevet åbningssangen på cd’en ”En ganske almindelig dansker sangen  hvor et gammelt Muhamed Ali citat  ”Dance like butterfly , sting like a bee ”

bliver det der fører videre til den lidt flegmatiske  C.V. Jørgensen agtige sætning  ” Jeg synes faktisk det trækker lidt/på dit smil og fra din dør….”. Bemærkelværdig er også Jonas Dissnings

 ”Tianna”   en besk kommentar til Trafficing og Rasmus Dissings  tekst ”Den skøre gamle kriger ”.

Det er en vidunderlig verden af tekster , kor , fast rytmik, fed musik fyldt med symboler og jeg har tilbragt nogle dejlige timer sammen med jonas,rasmus og las  og deres legekammerater.

 

 

Dissing & Las  ”Balladen med Bartof”
Exlibris EXLCD 30136
www.exlibris.dk

 

 

Tags

Arkiv

Relaterede

Seneste